Рідкісний екземпляр книги про Гаррі Поттера продали за $111 тис.

344
Зображення – «Суспільне | Культура»

Одне з найперших видань твору Дж. К. Роулінґ «Гаррі Поттер і філософський камінь» у «винятковому стані» пішло з молотка за $111 тис. – майже ₴3 млн.

Про це пише Євгеній Морі для «Суспільного | Культура», посилаючись на «Бі-Бі-Сі».

Книга була одним з п’яти сотень примірників у твердій палітурці, надрукованих у першім тиражі (1997-го року) та придбаних у книжковому магазині Ноттінгема.

Уперше видання потрапило до рук люксембуржця британського походження. Він згадує, що знайшов книгу «Гаррі Поттер і філософський камінь» в поштовому відділенні та вирішив, ніби історія про чарівного хлопчика зробиться для його дітей хорошим посібником із його рідної англійської.

«У якійсь газеті я прочитав позитивний відгук на щойно видану книгу про Гаррі Поттера, – згадує чоловік, – і вирішив: чому б її не купити, щоб читати дітям перед сном?».

Нещодавно ж, перебираючи книжкову шафу, чоловік знайшов її та вирішив заради інтересу дізнатися, скільки вона коштує тепер. Оцінювач глянув на книжку і відразу назвав суму – $65 тис.

«Перші видання книг зараз дуже складно знайти, – розповідає книжковий експерт Джим Спенсер. – Колекціонери полюють за ними по всьому світу. Історія про Гаррі Поттера і філософський камінь була надрукована лише в 500 примірниках, 300 з яких відправили в школи та бібліотеки. Тепер ви уявляєте, яке це унікальне видання. Це – свого роду Святий Грааль для книгоманів».

Нагадаємо, торік до Росії намагались вивезти майже 300 книжок про Гаррі Поттера.

Leave a Reply