Львів готується до єдиного в Україні фестивалю сучасної бандури

437
Зображення – ілюстративне, з відкритих джерел

Із 15 по 19 вересня у Львові відбуватиметься фестиваль сучасної бандури «Lviv Bandur Fest».

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на організаторів фестивалю.

«Цьогорічний «Lviv Bandur Fest» – дуже очікуваний. Ми мали вимушену перерву, як і багато фестивалів в Україні і в цілому світі, і минулого року займались виробництвом навчальних програм. Але у 2021-му з радістю повернемось до концертного формату і привеземо до Львову найяскравіші гурти, які створюють нову бандурну сучасну музику», – цитує інформагенція засновницю та артдиректорку фестивалю Анастасію Войтюк.

Організатори відзначають, що на фестиваль завітають, зокрема, Роман Гриньків – «легенда сучасної бандури, блискучий джазовий віртуоз», який у складі тріо даруватиме слухачам неповторне звучання вдосконаленої «гриньківської» бандури; «Troye Zillia» на чолі з Анастасією Войтюк, що продемонструють, згідно з повідомленням «Укрінформу», «драйв фолкф’южену та джазу, давніх ритмів і сучасного саунду»; «B&B Project» зі славнозвісними рок-хітами у виконанні бандури, а також із авторськими піснями; українська королева соулу Krutь – для того, щоби зачудувати присутніх «емоційним і чуттєвим вокалом та ніжними» аранжуваннями. В останній день фестивалю – 19 вересня – бандурист, диригент і композитор Володимир Войт разом із британською композиторкою-електронницею Соломією Мороз представить новий експериментальний проєкт «Синтез Аеро Струни (САС)». Соломія гратиме на флейті і синтезуватиме електронні саунди, а Володимир гратиме на двох бандурах з різним строєм.

• 15 вересня відбудеться концерт «Три кроки в ніч» в Сенсотеці;
• 16 вересня у Ляльковому театрі відбудеться збірний концерт українських гуртів бандуристів, які подавали заявки на участь;
• 18 виступить гурт «KoloYolo»;
• 19 вересня відбудеться концерт старовинної музики на старосвітських інструментах.

Опріч цього, серед подій «Lviv Bandur Fest» – майстеркласи для музикантів, зокрема й од Анастасії Войтюк, Марини Круть, Івана Ткаленка, гурту «KoloYolo».

Також у межах фестивалю відбудеться круглий стіл для представників бізнесу, де обговорюватимуть екосистему бандурного виробництва в Україні.

«Фестиваль сучасної бандури покликаний не тільки розважати глядачів. Він також покликаний провокувати «вибуховість» бандури в Україні. Ми хочемо, щоб бандури було більше, щоб вона була на різних концертних майданчиках, щоб були різні навчальні можливості і колаборації з митцями за кордоном. Тому чи очікуємо, що в наступні роки ми будемо мати нових виконавців Саме тому ми запрошуємо бандуристів з усієї України: приїжджайте, надихайтесь, знайомтесь, створюйте нові колаборації і ставайте артистами майбутніх Lviv Bandur Fest’ів», – додала пані Войтюк.

Стежити за новинами фестивалю можна в соціальній мережі «Facebook». Там само є змога запізнатися з докладною програмою, а ще – переглянути відео- й графічні афіші заходів.

Між іншим, нещодавно фестиваль «Meridian Czernowitz» оприлюднив програму.

Leave a Reply