Підсумки Першого Київського Міжнародного Книжкового Арт-Фестивалю

878

28-30 серпня цього року в книжковому просторі України відбулася знакова подія, про яку не можна змовчати: в парку імені Пушкіна з ініціативи видавців і за сприяння КМДА, Держкомтелерадіо, Національної бібліотеки України для дітей започатковано Київський Міжнародний Книжковий Арт-Фестиваль «Kyiv Book Art Fest».

Показово та прикро, що Арт-Фестиваль не мав жодної державної чи то меценатської підтримки. Разом із цим, важливо, що колектив Виставкового центру АККО «Інтернешнл», де відбувалася подія, забезпечив прекрасні умови для проведення заходу (уклін і подяка!).

У нинішній непростій для видавців, письменників та для діячів культури загалом ситуації слова Вінстона Черчилля «А за що ми тоді воюємо?» в контексті захисту культури згадають тільки самі ж діячі культури. Державі, владоможцям і управлінцям, на жаль, немає діла ні до книг, ні до інших культурних надбань. Чому? Не пахне грошима?..

На Арт-Фестивалі відбувалися презентації нових книг видавництв «Мистецтво», «АРтеК», «АДЕФ-Україна», «Знання України», «Фоліо», «Саміт-книга», «Ярославів вал», «Білка», Азербайджанського центру перекладу.

Охочі мали змогу завітати на автограф-сесії дослідників, істориків, письменників, діячів культури: Андрія Кокотюхи, Марії Міняйло, Андрія Лягущенка, Ірен Роздобудько, Ігоря Жука, Сергія Петкова, Олександра Сліпченка, Людмили Чекаленко, Оксани Верховод, Сергія Тараненка, Валерія Куринського, Анатолія Островського, Олександра Єсаулова, Галини Горицької, Віталія Приймука, Івана Мартинюка, Марії Обиденної, Сергія Мартинюка, В’ячеслава Корнієнка.

Охочі скуштувалии смачної кави з поетами Олександром Афоніним, Сергієм Лазо, Олексієм Кононенком, Лесею Мудрак, Сергієм Саєнком.

Видавництво «Саміт-книга» представило серію видань київських авторів, видрукуваних за підтримки Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (директор – Роман Лелюк) у межах програми «Київ – читає!».

На фестивалі відбулися й творчі зустрічі з Народними артистами України Наталією Сумською та Анатолієм Хостікоєвим, Анатолієм Матвійчуком, Ларисою Кадочниковою, Віктором Гресем. Гостей заходу потішила й творча презентація Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря.

На дитячому майданчику всі дні вирувала розважальна програма Національної бібліотеки України для дітей: лялькова вистава «Міські пригоди Лісової Шишки», заковики від Марійки Книгогризенко; майстеркласи «Колоски України. Паперова пластика», «Сонячна квітка. Виготовлення панно», «Виготовлення книжок-мініатюр за творами українських письменників», «Рухлива фото-зона для дітей із ростовою лялькою НБУшкою», «Академія Чомучок. Книжково-ігрова програма для малечі», «Інтерактивна розважальна феєрія з клоунесою Ромашкою». Одна з найбільш соціально орієнтованих корпорацій країни – МХП – подарувала юним гостям виставки книгу Дмитра Синиці «Гаврик», що вийшла у видавництві «Саміт-книга».

Вишенька на торті дитячої програми – презентація книги «Легенди Чарівнолісся» (видавництво «Саміт-книга») за участі автора – заслуженого артиста України, актора, продюсера та режисера Віктора Андрієнка.

Відбулося й нагородження переможців Усеукраїнського конкурсу «Книгу творять діти», а також церемонія відзначення лавреатів Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Заключним акордом книжкового фестивалю стали моноспектакль Гліба Бабича «Тепла лампова хунта» та презентація книги Народного Героя України Василя Муліка «Congo-Донбас» (видавництво «Білка»).

Ця подія, безперечно, заслуговує на увагу, бо ж за першим Київським Міжнародним Книжковим Арт-Фестивалем будуть і наступні. Долучайтеся, видавці й письменники!

Оксана Герман,
членкиня НСПУ,
виконавчий директор Арт-Фестивалю

Фото – авторки

Leave a Reply