Євробачення: «Kalush Orchestra» закликав світ врятувати захисників Маріуполя

267
TURIN, ITALY - MAY 13: Kalush Orchestra from Ukraine attend the dress reharsals ahead of the 66th Eurovision Song Contest Grand Final at Reggia di Venaria Reale on May 13, 2022 in Turin, Italy. (Photo by Giorgio Perottino/Getty Images)

Лідер українського гурту «Kalush Orchestra» у фіналі пісенного конкурсу «Євробачення» закликав Європу врятувати захисників Маріуполя, яким російські загарбники не дають вийти із заводу «Азовсталь». 

ДжерелоUA.культура, трансляція Євробачення

Деталі: Лідер гурту «Kalush Orchestra» Олег Псюк після виступу у фіналі «Євробачення-2022» з піснею «Stefania» звернувся зі сцени до світу з важливим закликом.

Пряма мова: «Я прошу всіх вас: будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть «Азовсталі» просто зараз».

Чому це важливо: Портове місто Маріуполь, що розташоване на узбережжі Азовського моря на півдні України, було заблоковане російськими військами майже на початку війни, 1 березня. З кінця квітня українські захисники Маріуполя заблоковані на заводі «Азовсталь»: це представники полку Нацгвардії «Азов», морські піхотинці, прикордонники, поліцейські.

Вони просять світ про порятунок: морпіхи – про «екстракцію», «Азов» – хоча б про евакуацію поранених бійців.

Мирних жителів евакуювали із заводу тиждень тому.  Але всі варіанти евакуації бійців росія відкидає, хоча Туреччина готова вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні.

У підземеллях заводу «Азовсталь», який штурмують російські військові, в антисанітарних умовах, без медикаментів, води та їжі залишаються близько 600 поранених. Українська влада домовляється про евакуацію хоча б 60 найважчих.

Нагадаємо: 10 травня в італійському Турині відбувся перший півфінал Євробачення-2022, а 12 травня – другий півфінал. До фіналу потрапили: Україна, Швейцарія, Вірменія, Ісландія, Литва, Португалія, Норвегія, Греція, Молдова, Нідерланди, а також Бельгія, Чехія, Азербайджан, Польща, Фінляндія, Естонія, Австралія, Швеція, Румунія, Сербія.

росія цього року не бере участі в пісенному конкурсі, а росіяни не можуть голосувати за його учасників.

Букмекери віщували Україні перемогу на «Євробаченні-2022», а російська пропутінська група хакерів погрожувала завадити цьому.

Латвійський гурт «Citi Zēni» тим часом записав кавер на пісню «Stefania» українського гурту «Kalush Orchestra».

pravda.com.ua

Leave a Reply