У Музеї книги і друкарства оцифрують 120 стародруків

15

Стародруки у Музеї книги і друкарства України — оцифрують 4 рукописні книги, 120 стародруків та 1000 одиниць графіки у межах проєкту «Віртуальний портал Музею книги і друкарства України». Про це повідомили на сайті музею. 

Оцифровану колекцію розмістять на сайті музею в розділі «Колекція онлайн».

«Цифрові копії унікальних артефактів, які зберігаємо у своїй колекції, наші науковці супроводять детальними науковими описами», — повідомляють на сайті музею.

У межах оцифрування стародруків запишуть музичне озвучення окремих творів. Також передбачено лазерне сканування історичної будівлі музею — колишньої монастирської друкарні — та створення її 3D-моделі, що має на меті зробити пам’ятку з переліку ЮНЕСКО доступнішою.

Музей книги і друкарства України розташований на території Національного Києво-Печерського заповідника (Лаври). Його заснувала Рада Міністрів УРСР у 1972 році (1972 рік за рішенням ЮНЕСКО відзначався як Міжнародний рік книги).

У колекції представлені видання ХІХ–ХХ століть, сучасні книги, книжкова графіка, книгознавчі матеріали, зразки друкарської поліграфічної техніки, паперу, шрифтів тощо. Фондова колекція нараховує понад 50 000 експонатів основного фонду та близько 10 000 одиниць науково-допоміжного фонду.

У колекції є «Енеїда» Івана Котляревського (1798), твори Григорія Сковороди, Марка Вовчка, прижиттєві видання Тараса Шевченка, зокрема, «Кобзар» (1860), обкладинки до видань Бориса Грінченка, ескізи-начерки до творів Миколи Гоголя, Пантелеймона Куліша, зокрема до роману «Чорна Рада».

Як повідомлялося, у Музеї книги та книгодрукування в Острозі створять каталог цифрових копій 40 найцінніших кириличних стародруків із колекції музею.

Читайте також: У Держархіві Львівської області оцифрували понад 200 тисяч документів

Чільне фото: сайт музею

chytomo.com

Leave a Reply