В УІК вже нарахували понад 370 книгарень

13

За даними Українського інституту книги, станом на серпень 2023 року в Україні працює 378 книгарень. Про це директорка УІК Олександра Коваль повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«У списку УІК, оприлюдненому раніше були зазначені лише ті книгарні, які відгукнулися на наше прохання надати свої дані для формування бюджетного запиту на суму субсидій на оренду, що передбачено відповідним законом. Ось відповідь на численні “чому у вашому списку нема чудової книгарні Х чи Y” і “як ви могли не зауважити цілої мережі А чи В”», — пояснила Коваль.Вона наголосила, що Український інститут книги серед покладених на нього статутних завдань не має обов’язків і повноважень вести облік книгарень та інших суб’єктів книговидавничої діяльності, виданих книжок чи бібліотек, тому перелік книгарень зібраний на волонтерських засадах.

Згідно з новими підрахунками, у Чернігові є 5 книгарень, 8 — у Чернівцях, 11 — у Черкасах, 8 — у Хмельницькому, 2 — у Херсоні, 16 — у Харкові, 10 — в Ужгороді, 15 — у Тернополі, 5 — у Сумах, 13 — у Рівному, 11 — у Полтаві, 9 — в Одесі, 2 — у Миколаєві, 31 — у Львові, 13 — у Луцьку, 4 — у Кропивницькому, 96 — у Києві, 9 — в Івано-Франківську, 3 — у Запоріжжі, 9 — у Житомирі, 9 — у Дніпрі, 15 — у Вінниці тощо.

За словами Олександри Коваль, УІК проводив би постійний моніторинг кількості книгарень, якби отримав відповідні завдання і повноваження. Тоді інститут розробив би механізми збирання і актуалізації інформації, відповідальність суб’єктів за ненадання інформації тощо.

Переглянути всі книгарні можна за посиланнямПро існування книгарні, що не увійшла до переліку, можна повідомити на адресу yuri.marchenko@ubi.org.ua.

Раніше УІК повідомляв про 247 книгарень.

Читайте також: Обережний оптимізм попри ризики: як живуть українські книгарні під час війни

Чільне фото: Сенс

chytomo.com

Leave a Reply