З Amazon видаляють книжки, написані ШІ під іменами справжніх письменників

17

З Amazon видалили 5 книжок, підписаних іменем письменниці Джейн Фрідман, хоча вони були написані за допомогою штучного інтелекту.

Книжки, які, на думку Фрідман, були написані штучним інтелектом, також були розміщені на сайті рецензій Goodreads, що належить Amazon.

«Це справді низькоякісний матеріал, підписаний моїм іменем», — розповіла Фрідман. Письменниця написала кілька книжок про видавничу галузь. Несправжні книжки, підписані її ім’ям, мали назви «Як швидко написати та опублікувати електронну книжку та заробити гроші», «Покроковий посібник зі створення захопливих електронних книжок», «Створення  авторської платформи» та «Максимізація прибутку».

Фрідман вперше дізналася про фальшиві книжки через читача, який помітив їх на Amazon і надіслав їй електронний лист, запідозривши, що видання шахрайські. «Це жахливо. Це змушує мене виглядати так, ніби я намагаюся скористатися людьми з дуже поганими книжками», — каже письменниця.

Маючи досвід роботи з такими інструментами штучного інтелекту, як ChatGPT, Фрідман одразу подумала, що книжки створені штучним інтелектом, прочитавши перші кілька сторінок. «Я веду блог з 2009 року — багато мого контенту є загальнодоступним для навчання моделей ШІ», — написала авторка на своєму сайті.

Авторка почала шукати способи негайного видалення цих видань і подала заяву в Amazon. Спершу вона отримала відмову, бо не зареєструвала торгову марку свого імені.

Згодом ці книжки були видалені як з Amazon, так і з Goodreads, що, як підозрює Фрідман, сталося через те, що вона висловлювалася про проблему в соцмережах. «Якщо Amazon не запровадить якусь політику, щоб заборонити будь-кому просто завантажувати будь-яку книгу, яку вони хочуть, і застосовувати будь-яке ім’я, це триватиме, це не закінчиться на мені», — наголосила письменниця. У своєму блозі вона закликала сайти створити спосіб перевірки авторства.

Представник Amazon сказав Guardian: «У нас є чіткі вказівки щодо вмісту, які визначають, які книжки можна виставляти на продаж, і ми негайно розслідуємо проблеми, якщо вони виникають. Ми інвестуємо значні кошти, щоб забезпечити безпечний досвід покупок і захистити клієнтів й авторів від неправильного використання наших послуг».

Як повідомлялося, розробники штучного інтелекту у США зобов’язалися позначати згенерований ШІ контент.

Джерело: The Guardian

Чільне зображення: chatgptsignin.com

chytomo.com

Leave a Reply