У Києві відкрили мініскульптуру, присвячену літері «Ї»

18

У столиці з’явилась мініскульптурка, присвячена літері «Ї». Її розмістили на фасаді корпусу Навчально-наукового інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка. Це 41 пам’ятка з проєкту «Шукай!», яка розповідає історію Києва у мініатюрних бронзових скульптурах.

Про це у Facebook повідомляють організатори проєкту.

У Києві відкрили мініскульптуру, присвячену літері "Ї"

Мініскульптурка, присвячена літері «Ї». Фото: Проєкт «Шукай»/Facebook

Зазначається, що скульптурка розміщена у місці, тісно пов’язаному з філологією — на фасаді закладу, з якого вийшла ціла плеяда відомих українських письменників і громадських діячів.

«Ця скульптурка присвячена символу української ідентичності, без якого не складуться слова «Київ» та «Україна». Вона присвячена літері «Ї». Літера «Ї» є унікальним українським скарбом, адже відсутня в інших слов’янських абетках»,— ідеться у повідомленні.

У Києві відкрили мініскульптуру, присвячену літері "Ї"

Мініскульптурка, присвячена літері «Ї». Фото: Проєкт «Шукай»/Facebook

Організатори проєкту поінформували, що скульптурку створив Юрій Білявський. Поряд із нею розміщена табличка з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт проєкту та дізнатися докладнішу історію. Наразі це 41 експонат, який доповнює прогулянковий маршрут, накреслений усіма скульптурками в районі університету.

Також її унікальність у тому, що до елементів літери долучили скалки вітражів кампусу університету, які постраждали після ракетного обстрілу 31 грудня 2022 року.

Що відомо про скульптури у Києві та інших містах, створені під час воєнного стану

До річниці звільнення Київщини від військ рф на головній площі селища Бородянка відкрили скульптуру «Дівчинка під сонцем».

У Черкасах з’явився Шевченко у «броніку» і касці. Новий скульптурний портрет Тараса Шевченка з’явився у музеї «Кобзаря».

На подвір’ї львівської лікарні встановили скульптуру хлопчика як символ віри, надії і сподівання на краще. Прототипом скульптури став реальний підліток, котрий чекав новин біля стін лікарні, коли медики робили операцію батькові.

Проєкт «Шукай!» — мистецький задум, що розповідає історію Києва у бронзових мініскульптурках. Його було створено для того, щоб мешканці та гості міста мали можливість пізнавати історію столиці без гіда. Кожна скульптура має QR-код, який після сканування відкриває сторінку з детальною інформацією про створення витвору.

Таміла Баранівська

suspilne.media

Leave a Reply