Американський словник назвав головне слово 2023 року

34

Укладачі американського словника Merriam Webster обрали головним словом 2023 року «автентичний» (authentic). Про це повідомили на сайті словника.

«Це термін про те, що ми думаємо, пишемо, прагнемо і судимо більше, ніж будь-коли», — ідеться на сайті.

У 2023 році слово «автентичний» почали шукати частіше через розмови про ШІ, культуру знаменитостей, ідентичність і соціальні мережі, адже «межа між “справжнім” і “фальшивим” стає все більш розмитою».

Merriam Webster визначає «автентичний» як «не фальшивий» або «не імітований». Синонімами цього слова є «справжній» та «фактичний», а також «вірний власній особистості, духу чи характеру». Автентичність важко визначити, вона є предметом дискусій, тому люди звертаються до словника.

На сайті зазначається, що автентичність часто пов’язана з національною чи особистою ідентичністю. Словник вважає, що автентичність це те, до чого прагнуть бренди й впливові особи. У 2023 році Лейні Вілсон, Сем Сміт і Тейлор Свіфт потрапили в заголовки газет із заявами про пошук свого «автентичного голосу» та «автентичного я». Ілон Маск потрапив у заголовки газет із заявою, що люди повинні бути більш «автентичними» у соціальних мережах.

Merriam Webster назвав і деякі інші популярні слова 2023 року:

  • rizz — сленгове слово, що означає романтичну привабливість або чарівність;

  • deepfake (дипфейк) — технологія, що працює на основі штучного інтелекту і дозволяє створювати насамперед фейкове відео з зображенням людини;

  • coronation (коронація) — коронація Чарльза III спричинила сплеск пошуку цього слова у словнику;

  • X — частіше почали шукати після перейменування соцмережі Twitter, яку торік придбав Ілон Маск;

  • implode (вибухнути) — слово частіше шукали після вибуху субмарини, яка перевозила туристів до затонулого «Титаніка»;

  • indict (звинувачувати) — 30 березня, коли у суді висунули звинувачення проти Трампа, пошук цього слова зріс на 9440%;

  • deadname — «мертвим ім’ям» називають ім’я людини, яке їй дали при народженні, але вона його змінила під час трансгендерного переходу.

Як повідомлялося, у 2022 році за версією словника Merriam Webster головним стало слово «газлайтинг». Укладачі Кембриджського словника обрали словом 2023 року hallucinate («галюцинувати»).

Чільне фото: Getty Images

chytomo.com

Leave a Reply