Китайський письменник узяв друге місце на конкурсі, подавши твір, написаний штучним інтелектом

13

Професор журналістики Шень Ян написав науково-фантастичний твір, використовуючи штучний інтелект. Чат-бот створив усе – ідею, текст, ілюстрації та навіть псевдонім письменника. Історія виборола приз на національному конкурсі наукової фантастики молодих авторів.

Штучний письменник

Шень створив невеликий роман, використавши всього 66 запитів. Однак він самостійно допрацював чернетки, які дала йому ШІ-платформа. У підсумку в нього вийшла «Країна спогадів», історія про подорож метавсесвітом, яку журі фестивалю порівняло з творами Кафки.

За сюжетом розробниця штучного інтелекту Лі Сяо втрачає пам’ять про свою сім’ю під час невдалого експерименту. Жінка дізнається легенду про Країну спогадів і вирішує податися туди, щоб повернути втрачене. Цей край наповнюють галюцинації роботів та ілюзії, створені ШІ.

Роман був представлений на конкурсі молодіжної прози, яку проводив Союз наукових фантастів провінції Цзянсу. У підсумку він отримав 2 місце: за нього віддали голоси 3 з 6 членів журі. Тільки один із суддів знав, що твір створив ШІ. Другий здогадався про це самостійно, коли уважно вивчив текст. Він сказав, що робота не відповідає критеріям відбору і позбавлена емоцій.

Шень повідомив, що навмисне попросив ШІ написати книжку в стилі Франца Кафки. Через десяток запитів чат-бот задовольнив усі вимоги професора. Тепер журналіст планує детально описати весь процес роботи над історією та розмістити її в інтернеті, щоб більше людей дізналося, як наукові фантасти можуть використовувати нейромережі.

Головна редакторка видавництва «Народна література» Фу Ручу каже, що їй і колегам було важко здогадатися, що твір написала не людина. Мова книжки була лаконічною і беземоційною, проте так пишуть багато наукових фантастів Китаю: вони приділяють більше уваги ідеї та сюжету, ніж стилю й образності. Фу боїться, що зі зростанням популярності ШІ автори втратять почуття мови, яке й так зустрічається рідко.

Олександр Гайдамашко

24tv.ua

Leave a Reply