Завжди бути собою. Степан Волковецький представив краянам свою історико-біографічну книгу

30

Презентація книжки Степана ВОЛКОВЕЦЬКОГО «Бути собою. Спогади, роздуми, документи» стала, без перебільшення, неординарною подією в суспільно-політичному житті Прикарпаття. Вагому роль її автора в демократичних і державотворчих процесах у нашому краї і загалом в Україні засвідчує вже сам послужний список уродженця Витвиці на Долинщині, який 30 січня зустріне своє 77-річчя: депутат Верховної Ради першого і другого скликань, голова Івано-Франківських обласної ради (1992 –1998) та ОДА (1994 – 1997), Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грузії (1998 – 2003) та в Азербайджанській республіці (2005 – 2008), багатолітній, а нині Почесний голова обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка…

Як наголошували на презентації, з погляду не лише історичної ретроспективи, а й сьогодення та майбутнього нашої держави має й матиме цінність для читачів ця книга, яка відображає участь її автора починаючи з кінця 80-х і протягом 90-х років минулого століття у виборюванні й проголошенні української Незалежності, прийнятті Конституції, ухваленні й реалізації реформаторських рішень законодавчим органом новопосталої держави та очолюваних С. Волковецьким структур обласної влади.

Велелюдний захід з нагоди публічного представлення в обласній філармонії ім. Іри Маланюк історико-біографічного видання «Бути собою» благословив та привітав його автора архієпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин. Він вбачає у цій книжці «підсумок, своєрідні жнива праці та здобутків» пана Степана. Тож побажав авторові, щоб вона стала поштовхом для нього творити ще більше добрих діл на благо Батьківщини.

«Це згусток нашої історії, – так означив презентоване видання голова обласної ради Олександр Сич. – 1994 року я в команді Степана Волковецького прийшов працювати заступником начальника управління освіти тодішнього облвиконкому. То були золоті часи для місцевого самоврядування. Обраний відповідно до чинного тоді законодавства всією громадою Івано-Франківщини (вважаю, що саме так мали б обирати першу особу в області) голова обласної ради очолив і її виконавчий комітет, себто йому довірили функції керівника представницької й виконавчої влади».

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відзначив унікальність події: представлення перед численною слухацько-читацькою авдиторією книжки одного з найвідоміших політиків і громадських діячів нашого краю. Бо документальне слово Степана Волковецького відображає та зберігає епізоди й факти історії Прикарпаття і всієї України. «Мені, – сказав Р. Марцінків, – пригадалась одна з перших наших зустрічей зі Степаном Васильовичем. Ми говорили про «Пласт». Потреба відродити його в місті й краї як національну скаутську організацію для мого співрозмовника була очевидною, адже «Просвіта», яку Волковецький очолював на Прикарпатті, і «молодший» від неї «Пласт» – це громадські структури з давньою історією. Від усієї Івано-Франківської громади дякую Вам, Степане Васильовичу, за великий внесок у життя краю, в розбудову Української держави. Хай Ваша книга буде для прикарпатців, зокрема для молоді, своєрідним дороговказом і прикладом любові до України».

 Степана Волковецького вітають Руслан Марцінків та Оксана Савчук.

Степана Волковецького вітають Руслан Марцінків та Оксана Савчук

Народна депутатка Оксана Савчук наголосила: «Історія життя і праці державотворця, викладена на сторінках видання «Бути собою», надихає нас усіх на здійснення змін, яких чекає Україна».

С. Волковецького удостоєно звання «Почесний громадянин» як м. Івано-Франківська, так і свого рідного села. Про це поінформував присутніх голова Витвицької ТГ Василь Ільницький. Ще одного земляка пана Степана – директора Івано-Франківського фізико-технічного ліцею Мирослава Янишівського не могла не втішити згадка у виданні про те, що він двічі був довіреною особою Степана Волковецького, який кандидував у народні депутати України й отримав на зустрічах з виборцями Витвиці, інших сіл, селищ і міст краю наказ виборювати українську Незалежність, а після її проголошення – утверджувати самостійну Україну, наповнювати її побудову конкретним державотворчим змістом.

Упродовж десяти років трудова біографія С. Волковецького була пов’язана з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, де він пройшов шлях від асистента кафедри до професора. Тож модератор заходу – директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ, професор, депутат обласної ради Дмитро Дзвінчук, який був довіреною особою Степана Васильовича на виборах до обласної ради 1994 р., надав слово Почесному ректору цього ВНЗ, академіку НАНУ Євстахієві Крижанівському. Промовець нагадав про викладацьку й наукову діяльність С. Волковецького в їхньому виші й зазначив: «А от закономірностей побудови сучасної й ефективної Української держави Степан Васильович та його однодумці, звісно, не могли знайти в жодному посібнику, тож мусили самі викристалізовувати їх із практики державотворення, про що й розповідається у презентованій книзі». Нинішній ректор ІФНТУНГ професор Ігор Чудик, який, як і Степан Волковецький, теж походить з Долинщини, вручив йому медаль  «За заслуги перед університетом».

Привітали пана Степана директор обласної філармонії Василь Тимків, котрий свого часу був помічником голови обласної ради Степана Волковецького і добре запам’ятав його улюблену фразу: «Політик має бути сміливим», та директор Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Володимир Федорак.

Як наголосили нинішній голова обласної «Просвіти» Михайло Січка й очільниця міського об’єднання цього товариства в. о. проректора Івано-Франківського національного медичного університету Марія Гуцол, важко переоцінити – і для самого С. Волковецького, і для громади краю – значення зробленого Степаном Васильовичем, коли він очолював у 2003 – 2005 та 2009 – 2023 роках обласне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Керівництво цією громадською організацією він розцінював як продовження своєї державної роботи. Тож розробив і впроваджував концепцію відродження у прикарпатських містах і селах, навчальних і трудових колективах осередків «Просвіти» не просто як данину історичній традиції, а як громадсько-політичну потребу, як важливий ідеологічний чинник державотворення. А також підготував регіональну цільову програму «Просвіта: XXI століття», яку обласна рада затвердила до виконання.

Презентанта книги привітав народний артист України Михайло Кривень.

Презентанта книги привітав народний артист України Михайло Кривень

М. Січка розповів журналістам про досить-таки тривалу роботу над книгою «Бути собою», яка наприкінці минулого року побачила світ у видавництві «Просвіта». Просвітянський актив вважав своїм моральним обов’язком допомогти Степанові Васильовичу підготувати й видати цю досить велику за обсягом книгу (692 сторінки!), насичену багатющим фактажем про його життєвий шлях від дитинства, шкільних і студентських років до сьогодення, численними документами: «Загалом у виданні знайшло відображення багато народжених у середовищі прикарпатських просвітян ініціатив, ідеї яких подав Волковецький або ж активно їх підтримав. Як-от щодо «Руху України до НАТО», утворення 2014-го в області ГО «Народне ополчення Прикарпаття», створення 24 лютого 2022 р. на базі Народного дому «Просвіта» з участю обласного об’єднання цього товариства Штабу оборони Прикарпаття, блокування діяльності УПЦ МП. Ці ініціативи значно випереджали в часі відповідні заходи, до яких нині змушена вдаватися влада нашої держави. Так довго книга йшла до читача й тому, що роботу над нею голові обласної «Просвіти» часто доводилось відкладати через інші важливі справи».

А чому пан Степан обрав для своєї книги назву «Бути собою»? «Для мене бути собою означає бути українцем, бо таким я народився і виріс, – пояснив її автор. – Від батька я з юних літ засвоїв переконання: в житті має значення передовсім те, що людина досягла власною працею». Стосовно відображених у виданні віх своєї біографії презентант так сказав: «Доля зводила мене із сотнями визначних людей, про яких згадую в цій книзі. Разом з ними вдалося здійснити чимало задумів, спрямованих на утвердження української державності. В одних вчився я, інших сам мав нагоду навчати. У книзі намагався розповісти про те, чого ми прагнули, що нам вдалося, і загалом про ті революційні часи. Дякую всім побратимам на життєвій дорозі, з якими творили державу на зорі української Незалежності. Я мав сотні коротких виступів і англійською, німецькою, грузинською, польською мовами, виступав у Страсбурзі, коли Україна ще не була членом Ради Європи, у Тбілісі й Баку. І всюди говорив про одне – про Україну й перспективи її розвитку… Тому нині я вірю в нашу Перемогу».

У презентацію книги Степана Волковецького «Бути собою» вплели яскраві барви своїми мистецькими виступами народний артист України, професор ПНУ ім. В. Стефаника Михайло Кривень, поет, композитор, заслужений журналіст України Богдан Кучер, струнний ансамбль обласної філармонії «Quattro corde» і соліст цього закладу Олександр Семчук.

Іван ГАВРИЛОВИЧ, заслужений журналіст України, спецкореспондент газети «Галичина», заступник голови Івано-Франківської міської «Просвіти», член НСПУ і НСЖУ

Чільне фото — Ігор Чудик вручає Степану Волковецькому медаль «За заслуги перед університетом»

galychyna.if.ua

Leave a Reply