У Києві відбулося вручення Всеукраїнської літературної премії імені Павла Тичини за 2023 рік

49

26 січня у Літературно-меморіальному музеї-квартирі П. Г. Тичини відбулося вручення Всеукраїнської літературної премії імені Павла Тичини за 2023 рік.

Як уже повідомлялося, лауреатами Всеукраїнської літературної премії імені Павла Тичини за 2023 рік стали: Ігор Курилів – за поетичну збірку «За Аріадниною ниткою», м. Київ, а також Станіслав Новицький – за поетичну збірку «Передмовчання», м. Вінниця.

На урочисту подію завітали письменники: Михайло Сидоржевський, Олександр Божко, Микола Гриценко, Дмитро Чистяк, Борис Пономаренко, В’ячеслав Гук та інші.

Модератором зустрічі був голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, який зазначив, що  місія Павла Тичини як видатного українського митця ще чекає на своє гідне поцінування. За словами М. Сидоржевського, Павло Тичина є світочем українського національного відродження, який оберігав нашу ідентичність, що її так затято тепер намагається знищити росія. Також очільник НСПУ зауважив, що, маючи потужний талант, яким щедро наділила Павла Тичину природа, він мав виживати як митець у надскладних умовах тоталітарної держави, і це було драматичне життя, сповнене втрат. А ще М. Сидоржевський підкреслив, що Павло Тичина заслуговує на дослідження більш глибоке й об’єктивне, а його життєпис є надбанням української нації. Презентуючи книжки цьогорічних лауреатів,  голова НСПУ підкреслив їхню самобутність, пластику й образність.

Цьогорічний лауреат премії П. Тичини український диригент, продюсер, культурно-громадський діяч, фольклорист, співак, поет, народний артист України Ігор Курилів зазначив, що свого часу Павло Тичина прилучився до створення Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, щоб донести до людей нашу українську пісню. Також І. Курилів зауважив, що поезія і пісня пов’язані між собою, а хто співає, той молиться подвійно. Ігор Курилів, захоплений яскравою палітрою поетичних образів Павла Тичини, назвав його «композитором поезії», а представниця Музею подарувала лауреатові поетичну збірку «Сонячні кларнети» – найновіше видання, де збережена пунктуація видатного майстра слова. Також Ігор Курилів прочитав вірші зі своєї збірки.

Відомий письменник і перекладач, секретар НСПУ Дмитро Чистяк прочитав власний переклад французькою вірша П. Тичини «Не Зевс, не Пан, не Голуб-Дух», а також додав, що ми маємо гідно поціновувати надбання нашої культури, особливо тепер, коли постала така ґвалтовна загроза через війну, тому паплюження видатних українських митців, які жили й творили в умовах тоталітарного режиму, не є конструктивним, і це питання має досліджуватися всебічно й неупереджено.

Відомий український письменник і перекладач із вірменської, секретар НСПУ Олександр Божко додав, що це вручення – значна подія в нашому духовному житті, видатна подія, це ознака того, що книжки, подані на премію, знайшли свого читача. Він також зазначив, що цьогоріч було щедре гроно талановитих цікавих поетів, які претендували на премію, проте журі зійшлося на думці й обрало книжки, де поезія зачепила за живе. Про поетичну збірку Ігоря Куриліва О. Божко сказав, що вона вражає виваженістю, зрілістю й афористичністю рядків, а це нагадує «Роздуми» Марка Аврелія, а про «Передмовчання» Станіслава Новицького – що молодий поет має свою візію, свій бурхливий неприборканий поетичний світ.

Письменник і секретар НСПУ Борис Пономаренко зазначив, що дуже добре, коли в сучасну українську поезію приходить молодь зі своїм світосприйняттям, мовою й образами. Про поезію Ігоря Куриліва Б. Пономаренко сказав, що в ній кожне слово – на місці, а твори звучать як молитва.

Насамкінець співак і музикант Роман Смоляр і відома піаністка Анна Поліщук виконали пісні на вірші Павла Тичини, зокрема «Ви знаєте, як липа шелестить…», «На майдані коло церкви», «Мадонно моя…».

Найважливіше, що цей знаковий мистецький захід відбувся під час повномасштабної війни, у самому серці столиці, у незабутній затишній атмосфері помешкання Павла Тичини, де кожна річ – це історія нашої культури, де відчувається світла й сильна енергетика видатного митця, яка дарує всім нам наснагу й незглибимий духовний вимір, тому такі творчі зустрічі – це наше потужне духовне склепіння, наша боротьба, наша перемога.

Чільне фото — Ігор Курилів і Михайло Сидоржевський

Пресслужба НСПУ

Фото – Пресслужба НСПУ

Leave a Reply