Українська Вікіпедія і сучасна література

139

30 січня Українській Вікіпедії — виповнилося 20 років! 

Для початку наведу декілька коротких прикладів про Українську Вікіпедію.

Перша стаття — «Атом» була створена 30 січня 2004 року користувачем 61.125.212.32 (пізніше зареєстрований як Yuri koval) з міста Фудзі, що в Японії.
4 квітня 2004 було офіційно активовано українську частину Вікіпедії. Кількість статей на той момент — 1000. 23 березня 2020 року була написана 1 000 000-на стаття української Вікіпедії.

Станом на ранок 30 січня 2024 року кількість статей української Вікіпедії становить понад 1 307 770. За цим показником вона перебуває на загальному 14-му місці, на 10-му місці серед європейських Вікіпедій та на 3-му місці серед Вікіпедій слов’янськими мовами.

Українська Вікіпедія станом на 30 січня 2024 року має 3587 активних дописувачів, 568 патрульних, 52 адміністратори. Пишаюсь, що і я належу до цієї креативної спільноти вікіпедистів. Яку ж силу волі треба мати, щоб створювати і творити нові статті, редагувати, перекладати, проводити конкурси і пропагувати Україну в найбільшій сучасній енциклопедії світу!

І це у вільній час і робити це як волонтер.

У нас в спільноті вікіпедистів є традиція – проста і добровільна. Вікіпедія проводить Вікімарафон. Суть полягає в наступному. Залучити якнайбільше людей, провести з ними вікізустріч, розказати про переваги Вікіпедії і створити нові статті для Вікіпедії. Цей рік не став винятком. Наші Вікізустрічі відбувались в різних куточках України. Я зосередився на рідному Ірпеню і Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна.

Полковник Євген Камалов і викладач Київського військового ліцею ім. Івана Богуна Сергій Мартинюк

Сьогодні зустрівся з начальником Київського військового ліцею імені Івана Богуна полковником Євгеном Віталійовичем Камаловим. Розповів про Українську Вікіпедію, про сьогоденні здобутки і про освітні програми, які діють у Вікіпедії. Мав змогу презентувати календар на 2024 рік і пам’ятку для початківця «Як редагувати Вікіпедію». З приємністю дізнався, що Євген Віталійович сам редагує Вікіпедію і є великим прихильником Української Вікіпедії. І як не згадати наше і рідне: «Справжня Честь і Гідність свідків не потребує». Сміливо крокуймо по життю, вчимося новому, але і свого коріння не забуваймо!

Друзі-письменники, у нас, у Вікіпедії, є безліч сестринських проєктів. Це Вікіпідручник, Вікіцитати, Вікісловник, Віківерситет, Вікіновини, MediaWiki. Є розділи про літературу, мистецтво, історію, науку, філософію, своя бібліотека. Приєднуйтесь до Української Вікіпедії. Оцифровуйте свої книги і додавайте їх у Вікіпедію. Добавляйте свої газети, альманахи, часописи у Вікіпедію. Газета «Слово Просвіти» одразу добавляє у Вікіпедію електронний варіант. Дякуючи харизматичному головному редактору Ігорю Зоцу і нескореному патріоту Євгену Букету. У сьогоденні наша Вікіпедія – це актуально і яскраво, престижно і сучасно. Доля шанує сміливих. Єдине майбутнє, яке ми можемо мати, – це те, що побудуємо самі. Будуймо його.

Дякую всім, хто наповнює та підтримує Українську Вікіпедію. Маленькими справами робимо великі.

#ЯпишуВікіпедію

#Вікімарафон2024

Сергій Мартинюк, письменник

Чільне фото — ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна на презентації про Вікіпедію

nspu.com.ua

Leave a Reply