Єдину прижиттєву збірку Симоненка з автографом продали за ₴30 тисяч

17

Єдину прижиттєву збірку Василя Симоненка «Тиша і грім» з авторським підписом продали на Віоліті за 30 тис. грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє журнал онлайн-аукціону для колекціонерів та антикварів Віоліті.

Перший день останнього місяця зими відзначився цікавою угодою в розділі букіністики. Колекціонери змагалися за унікальний артефакт – книжку поета-шістдесятника Василя Симоненка «Тиша і грім», підписану автором.

Виставлений на Віоліті екземпляр «Тиші й грому» містить дарчий напис. Крім того, в книжку вкладено фотопортрет письменника.

Ось що пише про лот сам продавець: «Єдине прижиттєве видання автора тираж всього 3500 шт. З власним автографом В. Симоненка (кількість підписаних книг невідома, але в історіях аукціонів не було жодної). Тому річ дійсно унікальна і неповторна сама собою. Навіть невідомі аналоги».

Торги за лот розпочалися 24 січня та завершились 1 лютого. Переможна 131-ша ставка принесла продавцеві 30301 гривню.

«Тиша і грім» вийшла друком у київському Держлітвидаві в 1962 році. Натхненний успіхом своєї першої збірки, Симоненко з великою прискіпливістю добирав вірші до другої під назвою «Земне тяжіння», і навіть встиг вичитати верстку, проте за життя її так і не побачив. Молодий поет помер 14 грудня 1963 року. Книжка вийшла у 1964-му.

Василь Андрійович Симоненко з неповних 29 років життя присвятив літературній творчості майже 10. У 1965 році його посмертно висунули на здобуття Шевченківської премії, проте присудили її поетові лише в Незалежній Україні, у 1995-му.

Віоліті — спеціалізований онлайн аукціон для колекціонерів та антикварів усього світу. Наступного року відзначатиме 20 років свого існування. Його послугами користуються як приватні колекціонери, так і музеї.

ukrinform.ua

Leave a Reply