Не журися в Корениці!

15

Малі біженці від війни, які знайшли притулок у Хорватії, отримали в подарунок від автора веселі книжки

Діти скрізь залишаються дітьми. І в Хорватії також. Тому під час перерви гамір у тамтешній школі лунав іще гучніший, ніж у нашому нітрохи не тихому парламенті. Та коли юні українці, перегукуючи звичний галас, дружно відповіли: «Героям слава!» – здавалося, аж стіни задвигтіли. І враз зробилося значно тихіше.

До мальовничого містечка Корениця, що на північному сході країни, ми, шестеро українських журналістів та хорватські колеги, приїхали неспроста. Адже тут у комфортних умовах проживають, працюють і навчаються понад 250 наших співвітчизників, які після початку повномасштабного вторгнення озвірілого кремля змушені були залишити свої рідні оселі чи те, що від них залишилося.

У школі малі українці тепер вивчають хорватську мову і, звичайно, свою рідну не забувають. Отож, скориставшись нагодою, передав дітлахам веселі пригодницькі повісті із трикнижжя «Зі швидкістю літа», а також не сумну книжку «Телепланетяни».

– Тут добре, проте у кожного з нас досі болить серце за Україною, за рідною домівкою, де народилися і зростали. Дуже хочеться додому, та розуміємо, що це відбудеться не так швидко, — зізнається одна з малих вимушених переселенців із Херсону.

До речі, українці у Корениці не тільки сумують і згадують свою Батьківщину. Як розповів «курінний» громади земляків Андрій Ільків, наші співвітчизники активно займаються волонтерською діяльністю: збирають і відправляють до найбільш потерпілих від рашистів регіонів України гуманітарні вантажі.

А наша «гуманітарка» — згадані українські книжки, сподіваюся, так само зможуть додати землякам позитиву і гарного настрою.

Павло Кущ

nspu.com.ua

Leave a Reply