У Києві вшанували пам’ять поетеси Олени Теліги

19

У Києві, у Бабиному Яру, відбулася церемонія вшанування пам’яті видатної поетеси і діячки ОУН Олени Теліги та її побратимів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Представники органів влади, духовенства, громадських організацій поклали квіти й запалили лампадки біля пам’ятника Олені Телізі і пам’ятного хреста на честь розстріляних у 1942 році українських патріотів.

“Олена Теліга народилася на Московщині. Потім через Польщу приїхала до Києва для того, щоб тут творити Україну. Як і багато людей її часу, віддала життя за те, щоб Україна була незалежною державою”, – сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

Він наголосив, що Теліга показала приклад, як любити рідну землю.

«Навіть коли над нею нависла пряма небезпека, категорично відмовилася виконати наказ і покинути місто. Тоді жоден учасник похідної групи не залишив Київ», – сказав заступник міністра.
За його словами, українці й у ті часи прагнули незалежності і робили все для того. Нині, як і тоді, попри постійну загрозу життю, українці самовіддано борються за свою свободу.

Олена Теліга народилася 21 липня 1906 року в Підмосков’ї у родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгенова. У жовтні 1941 року вона прибула з похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва.

Тут Теліга очолила Спілку українських письменників, редагувала літературно-мистецький журнал «Літаври», організувала пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті поетеса не залишила Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року 35-річна Олена Теліга разом із чоловіком та іншими членами ОУН була розстріляна нацистами у Бабиному Яру.

Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

ukrinform.ua

Leave a Reply