Відбулася презентація нової збірки художніх творів Івана Чендея «Птах у своєму гнізді»

15

Вчора в нашій бібліотеці відбулася знакова подія в культурному житті краю — презентація нової збірки художніх творів майстра новели, Шевченківського лауреата Івана Чендея «Птах у своєму гнізді», твори якого не перевидавалися понад 20 років.

Представляла збірку укладачка, донька письменника Марія Чендей-Трещак, яка хотіла, щоб молоде покоління мало можливість читати класиків. Вона з любов’ю підійшла до укладання книжки, підібрала найкращі твори різної тематики й часу написання: про тонкощі жіночої, чоловічої, дитячої психології, про сільський і міський світ, про митців, Ужгород… І наголосила, що новели Івана Чендея інакше сприймаються в юнацькому і зрілому віці. Назву книжці дала цитата з оповідання «Криниця діда Василя», яку образно й концептуально відобразила художниця Мар’яна Микитюк в оформленні видання – родинну хату, рідну закарпатську землю, птаха, дерево, міст…

Прикрасила вечір українська акторка, громадська діячка Римма Зюбіна. Вона майстерно зачитала новелу «Калину під снігом», із котрою працювала і під час навчання в театральному університеті.

У презентації взяли участь заступник начальника департаменту культури Закарпатської ОДА Віктор Кравчук, через відео долучались письменниці Оксана Луцишина та Роксолана Жаркова, модерувала Іванка Когутич.

Наприкінці заходу голова Благодійного фонду ім. І. Чендея Іван Трещак оголосив короткий список фіналістів VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози ім. І. Чендея

Закарпатська Обласна Універсальна Наукова Бібліотека ім. Ф. Потушняка

Leave a Reply