День вишиванки у Черкаському національному університеті

17

День вишиванки 2024 у Черкаському національному особливий. Слухали легендарний Національний Заслужений Академічний Український Народний хор ім. Г. Верьовки та приймали видатних українських діячів культури, мистецтва, освіти.

Делегація відвідала Шевченків край за ініціативи Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України, Черкаського земляцтва у місті Київ, Національної спілки письменників України, Малої академії наук України. Цей день почесні гості Черкащини присвятили 210-й річниці з дня народження Тараса Шевченка та 70-річчю Черкаської області.

До складу делегації увійшли голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко, народний артист України Анатолій Паламаренко, багаторічний керівник української «Просвіти», лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан, заслужений працівник культури України, багаторічний голова НСПУ Петро Засенко, директор Хору ім. Г. Верьовки Ігор Курилів та багато інших.

Саме ці люди все своє життя викарбовували національні цінності, за які сьогодні йде війна. Вони говорили про те, що Україна непереможна, що її мистецтво прекрасне і вічне, що Тарас Шевченко – втілення наших національних цінностей, в його пророчих словах – і наша пам’ять, і наше майбутнє.

Пісні найвидатнішого хорового колективу України відгукувалися у серцях глядачів, Шевченкова поезія з вуст Анатолія Паламаренка звучала актуально і сильно, композиція «І мертвим, і живим» у виконанні гурту «Voices» лунала над Університетською площею. Наших шевченкознавців – Володимира Поліщука і Василя Пахаренка – відзначили грамотами Національної спілки письменників та Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті. Високо оцінили наші зусилля з виховання молоді.

Дякую організаторам за те, що подарували нам день українського мистецтва. Саме такі дні дають віру в перемогу.

Олександр Черевко

facebook.com/olexander.cherevko

Leave a Reply