У Спілці письменників відкрилася фотовиставка Володимира Коскіна

278
Володимир Коскін на відкритті своєї виставки

28 червня у будівлі Національної спілки письменників України розпочала роботу виставка світлин письменника і фотохудожника Володимира Коскіна «Життя – це творчість». Вона присвячена тридцятій річниці створення НСПУ.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-версії газети «Літературна Україна».

На відкриття мистецького заходу завітало чимало людей: колеги, друзі автора робіт, члени НСПУ, а також люди, які довідалися про подію в мережі.

Перші відвідувачі

Відкривав експозицію голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він привітав Володимира Коскіна та відзначив, що всі три тисячі робіт фотографа, які хотілося б показати, не вдалося вмістити фізично, а тому наразі у приміщенні тільки п’ятдесят стендів – по фотографії на кожному.

Михайло Сидоржевський під час вітальної промови й автор виставки Володимир Коскін

Голова НСПУ зазначив, що цей захід – перший у низці запланованих із нагоди тридцятиріччя НСПУ. «І я дуже хотів би, щоби відзначення нашого ювілею проходило не тільки у формі святкових реляцій, а й насамперед розмов про Спілку, про її сьогодення та майбутнє», – додав пан Сидоржевський.

Гості

Світлини на виставці показують відомих письменників у різних життєвих ситуаціях. Володимир Коскін розповів кореспондентові онлайн-версії «Літературної України», що серед експонатів немає жодного поставного фото. «Майстри слова тут постають максимально справжніми, у різних буденних обставинах, із різними емоціями», – зазначив він.

Частина робіт Володимира Коскіна, представлені на виставці в будівлі НСПУ

Пан Володимир підкреслив, що серед трьох умовних типів фотопортретів – портрет на паспорт, портрет-характер і портрет-біографія – найціннішим і водночас найрідкіснішим є саме третій. За його словами, найбільше щастя – «коли вдається висвітлити портрет-біографію», а поготів якщо йдеться за портрети-біографії літераторів.

Відвідувачі фотовиставки «Життя – це творчість» матимуть нагоду ознайомитися з художніми світлинами багатьох знаних прозаїків і поетів, членів Національної спілки письменників України різних років, які зробили і продовжують робити значний унесок в утвердження та зміцнення української мови, літератури та культури в цілому.

«На виставці люди побачать час. Вони побачать буремне, неоднозначне сьогодення, а також примхи минулого. Кожна епоха накладає на фото власний відбиток, про який ми навіть не замислюємося. Форми оправ окулярів, зачіски, одяг – усе це є маркерами тієї чи іншої доби, її характерними особливостями. Але є ще дещо – значно менш очевидне, більш розмите, – і воно відбивається в деталях іншого ґатунку: виразах облич, усмішках, позах людей… Саме це «невловиме» гості зможуть пошукати у запропонованих роботах», – розповів пан Володимир.

Володимир Коскін навіть на відкритті власної виставки не забуває про творчість

Присутні на відкритті активно обговорювали побачені фотопортрети, ділилися враженнями між собою та з автором, висловлювали побажання, щоби експозиція якнайдовше розміщувалася в приміщенні Національної спілки письменників України. Люди раз у раз переходили з першого поверху на другий і навспак, щоби роздивитися всі експонати.

Колеги-письменники дякують авторові виставки за своєрідний фотолітопис Спілки

«У наш час дуже складно любити людей, і це стає дедалі складнішим, – зізнався пан Володимир. – А все тому, що чимало з-поміж нас не живе за простою і, здавалося б, очевидною формулою: життя – це творчість. Моя фотовиставка – це спосіб мотивувати і себе, й інших щиро любити людей попри все».

На переконання фотохудожника, дуже важливо встигати йти воднокроч із часом. «Це буває дуже складно, бо він летить занадто швидко. Але серед нас є люди, які встигають. На світлинах ви можете їх побачити», – додав пан Коскін.

Володимир Коскін розповідає гостям виставки про свої роботи

Виставка «Життя – це творчість» працюватиме до початку вересня. Завітати можна за адресою: м. Київ, вул. Банкова, 2, Національна спілка письменників України.

Вхід – вільний.

Нагадаємо, в Україні запрацював музей воєнного дитинства. Серед експонатів – історії дітей, що примхою випадку опинилися у зоні проведення бойових дій, їхні особисті речі, малюнки тощо.

попередня статтяУ Києві працює вулична виставка дитячих малюнків
наступна статтяНа тридцятиліття НСПУ письменники обговорили виклики і загрози сьогодення