Книговидавничі тренди майбутнього

536
Зображення – ілюстративне, з відкритих джерел

Згідно з аналітикою «Marketreportsworld», в умовах поширення пандемії COVID-19 світовий книжковий ринок у 2020 році скоротився з 93 до 86 млрд доларів. Експерти прогнозують, що його відновлення розпочнеться у другій половині 2021-го року, при цьому динаміка зростання коливатиметься у межах 2-5% на рік. Як наслідок, у січні 2023-го року обсяг ринку досягне 91,4 – 95 млрд доларів. Відновлення галузі відбуватиметься із застосуванням нових технологій, що раніше не використовувалися.

Пропоную ознайомитися з найважливішими технологіями, що трансформуватимуть видавничу індустрію найближчі 5 років.

Електронна та аудіо експансія

Як я неодноразово писав, аудіо- та електронні книжки продовжують відвойовувати у паперової книги простір в літературному середовищі. І хоча друковані видання залишаються популярнішими (65% читачів у 2019 році віддають перевагу їм, 25% обирають електронні) аудиторія слухачів аудіовидань невпинно збільшується. У 2020 році приріст цієї аудиторії в США, Китаї, Німеччині, Великій Британії, Японії та Франції, згідно з аналітичними звітами сягнув 30%.

У 2020 році світовий виторг від продажу аудіокнижок виріс на 25% порівняно з 2019 та склав 3,5 млрд доларів США. Сьогодні, аудіокнижки – один із секторів світової видавничої індустрії, що зростає найшвидше. Але, зауважу, що продажі електронних книжок насправді перевищують продаж аудіо. Минулого року продажі електронних книг зросли на 29%. Відомо, що світовий ринок електронної книги на 50% контролює «Amazon», який розміщує 200 тис. аудіовидань. Згідно з аналітикою, за 2020 рік з ресурсу було завантажено 326 млн одиниць цифрового контенту — це на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Відомо, що на початку 2021 року «ByteDance» інвестувала 170 млн доларів у «Zhangyue» – одне з найбільших китайських видавництв електронних книг світу.

Платформи для складання резюме книжок

Сьогодні в країнах-лідерах книжкової індустрії спостерігається зростання числа платформ і сервісів, призначених для узагальнення змісту науково-популярної літератури. Одним з лідерів напрямку у світі є німецький ресурс «Blinkist». Він був заснований у 2012 році та станом на 2021 рік налічує 18 млн користувачів. «Blinkist» об’єднує книги в аудіо- та текстові зведення, що називаються «миготіння». На сьогодні ресурс залучив 34 млн. доларів венчурного фінансування. Blinkist визначає основні ідеї популярних подкастів та наукової літератури й конвертує їх у 15-хвилинні текстові та аудіофайли. Користувач, за умови передплати, має можливість прочитати або прослухати понад 4500 узагальнених бестселерів на найрізноманітніші теми: від особистого розвитку до психології. Передплата надає необмежений доступ до всього, що є в бібліотеці «Blinkist», включно з 70-ма новими заголовками, які додаються щомісяця.

Штучний інтелект розширює жанрові кордони

Технології стали ключовим фактором змін у книговидавничій індустрії в 2021 році. Штучний інтелект починає створювати бестселери, а межа між творами письменників-людей та письменників-роботів поступово стирається. У 2021 році, пошуки в «Google» за запитом «AI Writing» збільшилися в 9 порівняно з минулим роком . Поки що, книговидавці здебільшого використовують цю технологію для класифікації контенту, перевіряння на плагіат, для книжкового маркетингу. Але у найближчому майбутньому ситуація неодмінно зміниться. Згідно зі звітом про релевантність «USC Annenberg»: «ШІ ще не готовий написати бестселер, але це потужний інструмент, який може поліпшити історії й підвищити залученість аудиторії».

NFT книжковій справі

NFT (non-fungible token) уважають головним трендом 2021 року в блокчейні. Ідеться про технологію, яка стрімко увірвалася в усі сфери життя й надалі матиме стійкий прогрес укорінювання. NFT дозволяє оцифрувати взаємодію з будь-якими контентом. Контент може бути чим завгодно: мистецтвом, музикою, графікою, твітом, мемом, грою, книжкою тощо.

Для початку розповім про те, що відрізняє NFT від цифрових копій книжок в електронних книгарнях та бібліотеках. Коли користувач купує електронну книгу, наприклад, на «Amazon», його право на користування цим товаром відрізняється від права власності на фізичну книгу. Якщо завтра «Amazon» зійде в ніщо, книжка зникне разом з рештою інформації, розміщеної на платформі. NFT ж не зникне нікуди. Фактично з NFT користувач не просто володіє копією книги, але має право створювати додаткові серії копій та тиражувати ці копії під номерами. Хоча тут існує велика проблема, з якою зараз намагаються впоратися розробники – захист авторського права.

Ще один аспект NFT для книжкового бізнесу – це можливість застосовувати смарт-контракт. Опублікована книга зазвичай має дві сторони, які отримують відсотки від кожного продажу. Ідеться про автора та видавця. Відсотки виплачують кілька разів на рік, залежно від умов контракту. Автор має можливість включити в контракт із видавцем пункт — непередбачені обставини, пов’язані з відтермінуванням виплат та їх пролонгацією навіть після його смерті. Але найцікавіше — перепродаж. Власники NFT мають право виставити свій NFT на перепродаж. Зрештою видавці, автори та всі залучені сторони мають можливість продовжувати отримувати відсотки від цих перепродажів у реальності.

Загалом видавнича справа — це галузь, що має залучати технології та швидко адаптуватися до мінливих умов. Тому, цілком логічно, що все новітнє що відбувається у світі швидко потрапляє в книжкове середовище. На жаль, на відміну від колег з розвинених країн світу, українським видавцям пристосуватися до сучасних челенджів набагато складніше. Але українці завжди могли пишатися своєю креативністю та винахідливістю. Залишається лише заручитися підтримкою з боку держави.

Віктор Круглов,
директор видавництва «Ранок»

Leave a Reply