Російські гурти все-таки можуть виступати на «Файному місті»

571
Афіша заходу з позначенням російських гуртів. Постер – «Файне місто» у «Facebook», позначки – «Літературна Україна онлайн»

Служба безпеки у відповідь на запит Тернопільської міської ради заявила, що законних підстав для заборони в’їзду на територію України чотирьох гуртів з Росії, які мають виступати на фестивалі «Файне місто», немає.

Про це пише Богдан Боденчук для «Суспільного», посилаючись на слова речниці Тернопільської міськради Мар’яни Зварич.

Пані Мар’яна Зварич розповіла, що міська рада спрямувала лист-звернення до організаторів фестивалю щодо неможливості участі гуртів з Росії в Тернополі. Також установа надіслала листи до СБУ та Нацполіції області, де просила перевірити запрошені гурти на законність перебування в Україні.

Речник обласного управління СБУ Петро Королюк зазначив: іще до звернення міської ради Тернополя співробітники Центрального Управління СБУ розпочали перевірку громадян Російської Федерації, яких організатори фестивалю планували запросити у Тернопіль. Вони перевірили загалом двадцять одного росіянина.

Співорганізатор фестивалю Максим Черкашин каже, що згадані чотири гурти підтримують Україну, критикують російську владу, анексію Криму та війну. «Інформацію по кожному з гуртів та їх учасників ми завчасно направляємо у Службу безпеки України для ретельної перевірки. Водночас, самі відслідковуємо висловлювання та позицію цих гуртів. У попередні роки деякі із зазначених гуртів вже виступали на фестивалі, жодних претензій тоді до них не було, як не було претензій до нещодавнього виступу в Тернополі Андрія Макаревича та його гурту», – підкреслив пан Максим.

Напередодні, 20 липня, в Тернополі відбулася акція «Російське вбиває». Представники «Правого сектору» пікетували міськраду з вимогою не допустити виступів російських музколективів на фестивалі «Файне місто».

Про це «Суспільному» повідомив керівник обласного осередку «Правого сектору» Назар Сарабун.

За його словами, в акції взяло участь майже 30 осіб. Протестувальники написали звернення до депутатського корпусу та до міського голови з вимогою посприяти забороні в’їзду російських гуртів до Тернополя.

«На фестиваль з’їжджаються журналісти зі всіх країн Європи, блогери. І вони цю нашу перевернуту реальність будуть показувати на своїх інформаційних ресурсах. Найгірше те, що люди в Європі не зрозуміють, ми воюємо з Росією, чи ми з нею граємо концерти», – відзначив тоді Сарабун.

Раніше ми повідомляли, що російські гурти зазбиралися на «Файне місто», а тому Тернопільська міськрада заявила до правоохоронців. Ідеться, нагадаємо, про колективи «Louna», «Порнофільми», «Anacondaz» і «Wildways».

Leave a Reply