У столиці вручили Міжнародну премію «Друг літератури»

593
Головний редактор газети "Літературна Україна", письменник Сергій Куліда

У межах святкування 30-річчя Національної спілки письменників України в Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова вручили Міжнародну премію газети «Літературна Україна» – «Друг літератури».

Премію заснувала редакція всеукраїнської газети «Літературна Україна» за підтримки численних партнерських організацій у діаспорі. Відзнака має на меті пошанувати послідовних друзів літератури, як-от: меценатів, промоутерів української книжкової культури, лобістів і представників українського політикуму.

Почесні дипломи лавреати отримали з рук головного редактора газети «Літературна Україна», письменника Сергія Куліди.

– Ганебно, що в Україні «Літературна Україна» – найстаріша письменницька газета, що безперервно виходить із 1927-го року – відчуває перманентну фінансову скруту, тоді як (даруйте вже мені мою неполіткоректність) у тій-таки Москві виходить одночасно аж чотири письменницьких часописи, і всі вони мають гідну підтримку держави. Проте, на щастя, є люди, які щиро вболівають за письменників у цілому та за «Літературну Україну» зокрема – доброчинці, для яких ми і запровадили почесну відзнаку. Мені хотілося б, щоби імена «Друзів літератури» знали всі, – зазначив головред «Літературної України» під час свого виступу.

Після цього почалася врочиста церемонія нагородження.

Лавреатами Міжнародної премії газети «Літературна Україна» «Друг літератури» 2021-го року стали: президент Українського союзу промисловців і підприємців, експрем’єр-міністр України (2001-2002 рр.) Анатолій Кінах; Директор центру україністики імені Миколи Зерова, професор Університету імені Монаша (м. Мельбурн, Австралія) Марко Павлишин; Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков; Президент інституту геополітики та стратегічного менеджменту Віталій Скоцик (який також є засновником Усеукраїнського конкурсу літературних творів ім. Григора Тютюнника); засновник Фонду «Культурні новації», депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин (людина, яка зберегла легендарний київський книжковий ринок Петрівка); СЕО товариства «Відважних» Володимир Карплюк. Саме Володимир Карплюк разом із товариством однодумців заснував Літературну премію Ірпеня (відзнака ввійшла в першу трійку всеукраїнських літературних премій та є першою серед усіх приватних літературних в Україні за розміром винагороди – ₴50000 кожному лавреатові. Загальний преміальний фонд складає понад ₴160000 щорічно).

Також дипломом нагородили директора видавництва «Саміт-книга» Івана Степуріна, який є знаним промоутером літератури і культури читання.

У своїх виступах лавреати засвідчили свою відданість ідеалам українського культурного відродження і задекларували свою підтримку найстарішому літературному виданню України.


Довідково:

Газета «Літературна Україна» – це найстаріше українське літературно-мистецьке видання, що безперервно виходить із 1927 року. На шпальтах легендарно газети дебютувала плеяда письменників, які згодом тріумфально ввійшли в канон національної класики, – Ліна Костенко, Микола Вінграновський, Євген Гуцало, Іван Драч й ін.

У 1960-ті роки XX ст. газета об’єднала довкола себе літературну генерацію письменників і дисидентів, яких згодом назвали шістдесятниками.

Саме на сторінках «ЛУ» було надруковано першу програму «Народного руху України». В переломний історичний момент на зорі Незалежності «ЛУ» рішуче виступила за демократизацію та національне самовизначення.

Нині часопис динамічно розвивається й об’єднує велику письменницьку і читацьку спільноту в Україні та діаспорі. Ми пропагуємо якісну літературу, широку мистецьку інклюзію й культуру діалогу. У 2012 році часопис занесено до «Книги рекордів України». Висвітлюючи маловідомі й замовчувані сторінки вітчизняної історії, «Літературна Україна» системно усуває прикрі лакуни на карті нашої колективної пам’яті. Важливою культурною місією часопису є також всебічне сприяння авторським дебютам.

Нинішня мета редакції – освоєння й українізація світового культурного ландшафту та розширення меж українського світу. Нещодавно редакцією було засновано «Клуб друзів “ЛУ”» – престижний клуб, який об’єднує меценатів та промоутерів видання.

Leave a Reply