Оприлюднили перелік населених пунктів, які підлягають деколонізації

23

Український інститут національної памʼяті створив перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Про це повідомили на сайті Інституту.

Цей перелік не є вичерпним, тому буде доповнюватися. До списку тимчасово не ввійшли населені пункти, які розташовані на тимчасово окупованій території України.

«Оприлюднюючи список, УІНП має на меті сприяти громадам й органам місцевого самоврядування та звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону», — пояснили в установі.

Упродовж наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до закону.

Наразі до переліку входять 183 топоніми: 3 — у Вінницькій області, 46 — у Дніпропетровській, 7 — у Житомирській, 1 — у Закарпатській, 2 — у Запорізькій, 9 — у Київській, 11 — у Кіровоградській, 2 — у Львівській, 7 — у Миколаївській, 20 — в Одеській, 7 — у Полтавській, 1 — у Рівненській, 12 — у Сумській, 1 — у Тернопільській, 24 — у Харківській, 7 — у Херсонській, 6 — у Хмельницькій, 10 — у Черкаській, 3 — у Чернігівській. 13 з цих топонімів — міста, решта 160 — села й селища.

Завантажити перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики, можна за посиланням.

В УІНП нагадали, що закон включає до символів російської імперської політики топоніми на честь:

  • осіб, які були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях, зокрема й тих, які Російська імперія створювала на підпорядкованих землях, і брали участь у/сприяли російській імперській політиці;
  • осіб, які були працівниками радянських органів держбезпеки всіх рівнів, публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії;
  • подій, повʼязаних з утіленням російської імперської політики;
  • назв російських міст та інших географічних, історичних та культурних обʼєктів рф.

Наразі триває формування експертної комісії, яка надаватиме фахові висновки з питань, що виникатимуть у процесі деколонізації. Ця комісія, відповідно до закону, створюється при Українському інституті національної памʼяті. До неї ввійдуть авторитетні науковці, які представляють академічні інституції й університети країни. На сьогодні положення про експертну комісію проходить процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції України. Після завершення процедури державної реєстрації положення про комісію та оголошення про формування її складу будуть оприлюднені на сайті Інституту.

Нагадаємо, 2022 року в Мінкульті склали список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендують до перейменування у першу чергу.

Читайте також: Оптика деколонізації: як мають змінитися музеї книги

Чільне зображення: Кременчуцький Телеграф

chytomo.com

Leave a Reply