45 років тому київське «Динамо» вперше виграло єврокубковий трофей

695
14 травня 1975 року на полі стадіону «Санкт-Якоб» у Базелі (Швейцарія) футболісти київського «Динамо» вперше в історії здобули європейський клубний трофей — Кубок володарів кубків.
Про це нагадує Укрінформ.

У фінальному матчі динамівці під керівництвом Валерія Лобановського перемогли угорський «Ференцварош» — 3:0. Перемогу «біло-синім» принесли голи Володимира Онищенка, який двічі відзначився у першому таймі, і Олега Блохіна після перерви, розповідає пресслужба ФК «Динамо» (Київ).

Тодішній президент УЄФА Артеміо Франкі після фінального поєдинку наголосив: «Давно я не бачив фіналів, де одна з команд настільки переконливо доводила би свою перевагу над суперником. «Динамо» — клуб найвищого міжнародного класу».

На шляху до фіналу «Динамо» змусило зійти з дистанції болгарський ЦСКА (1:0, 1:0), німецький «Айнтрахт» із Франкфурта-на-Майні (3:2, 2:1), турецький «Бурсаспор» (1:0, 2:0) та голландський ПСВ з Ейндховена (3:0, 1:2).

У тому ж 1975-му «Динамо» здобуло ще один трофей — Суперкубок УЄФА, обігравши переможця Кубка чемпіонів німецьку «Баварію» (1:0, 2:0). А через 11 років у Ліоні (Франція) команда Лобановського розгромила іспанський «Атлетико» (3:0) і вдруге тріумфувала у Кубку володарів кубків.

60-ті і 70-ті рр. без перебільшення були епохою футболу. Вболівальниками «Динамо» були провідні українські письменники.

Фото: fcdynamo.kiev.ua.

Leave a Reply