У Національному музеї літератури України відбулось відкриття виставки «Держава будується нині» Марини Соченко

31

Соченко Марина – українська художниця, заслужена діячка мистецтв України, членкиня Національної спілки художників України, викладачка Національної академії образотворчих мистецтв і архітектури, громадська діячка та волонтерка.

Пані Марина була ученицею видатного українського художника-шістдесятника Віктора Зарецького.

В її творчому доробку 53 персональні виставки, вона є учасником 70 Всеукраїнських і міжнародних виставок. У доробку художниці представлені різні жанри: станкова тематична картина, історична картина, розпис, ікона, портрет, історичний портрет, пейзаж, натюрморт.

Роботи пані Марини – своєрідний літопис визвольної боротьби нашого народу, який представляє тих, хто віддав за наші цінності, за волю, за віру найдорожче – життя.

На виставці представлено 5 портретів наших сьогоднішніх поранених бійців, які Марина Соченко малювала у госпіталях. Як зазначає сама художниця, вона заходила до палати бійців і вмовляла кожного з них подарувати їй хоч б 10 хвилин, за які вона назавжди закарбувала б героїв на папері та в серцях мільйонів людей.

На виставці представлено понад 40 художніх творів різних років. Так глядач віднайде одну з перших робіт – «Баба Одарка. Онуки не їдуть», і зовсім нові, нещодавно створені художні роботи, присвячені героїчній боротьбі українського народу з одвічним ворогом: «Молитва за Маріуполь», «Мамай – Переможець» та інші.
Мисткиня також багато працює в жанрі історичного живопису. Він представлений портретами діячів Центральної Ради, героїв УНР. Своєрідність стилю художниці є відтворення історичних подій: сьогодення, минуле і майбутнє. Відвідувач виставки має змогу спостерігати історію нашої рідної землі та роду українського. Представлені героїчні постаті, які є гордістю нашого народу у державотворенні: Дмитро Дорошенко, Симон Петлюра, Євген Коновалець, Андрій Мельник, Олексій Алмазов, Дмитро Донцов та В’ячеслав Чорновіл.

Зацікавлені люди зупиняються біля картини-ікони «Нерушима Стіна», присвячена подвигу Героїв Крут та «Пам’яті бойчукістів».
Багато років художниці пов’язано з хором «Гомін», адже й сама любить співати. На виставці розміщено картину-портрет Леопольда Ященка «Молімся за Україну». На картині можна побачити і хор «Гомін», і славетного Леопольда Ященка, який не раз виступав у стінах нашого музею, і саму художницю. Поруч розміщені полотна з інтер’єрами, які нагадують нам батьківську хату, вишиті рушники та ікони.

Хор «Гомін» разом із хормейстером Ларисою Мельничук виступили під час відкриття виставки з українськими народними піснями. Їхній чудовий спів підхопили всі присутні.

На виставці представлені портрети видатних українських письменників-державотворців: Тараса Шевченка, Василя Стуса, Василя Симоненка, Ліни Костенко.

Цікавим для глядача буде розпис «Покрова Богородиці» з військової каплиці на Аскольдовій Могилі (2018 рік). На іконі зображено 55 впізнаваних героїв, які віддали своє життя за Українську Державу.

Під час заходу привітати пані Марину з відкриттям виставки прийшли її друзі та колеги, серед них: громадський діяч, голова організації український націоналістів Богдан Червак; голова Конгресу українських націоналістів Стапан Брацюнь; громадський діяч, народний депутат першого скликання Олександр Гудима.

Також на презентацію завітала маріупольська делегація – голова маріупольської філії національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Батечко Галина, директор приватного музею старовини у Маріуполі Долженко В’ячеслав.

Привітати художницю завітали письменниця Оксана Стоміна, яка зачитала свої патріотичні поезії, та автор і виконавець власних пісень, волонтер В’ячеслав Купрієнко, а Ольга Добровольська – представниця військового госпіталю, дякувала художниці за портрети їхніх надзвичайних пацієнтів-оборонців нашої країни.

Під час відкриття виставки відбулось вручення відзнаки Лауреата премії «імені Тетяни Яблонської» заступницею голови Національної спілки художників України Анною Яровою.

Хочемо висловити подяку пані Марині за мистецький подвиг, висловити подяку за її талант та за її добре велике серце, яким вона сканує події, проживаючи кожну історію, увічнюючи новітню історію України!

Джерело: Національний музей літератури України

Leave a Reply